lauantai 26. lokakuuta 2019

Uusi alku

“And suddenly you know: It's time to start something new and trust the magic of beginnings.” - Meister Eckhart
Kirjoitin viimeisimmässä blogitekstissäni aloittaneeni elämäntaparemonttitaipaleeni uudelleen ja tällä tiellä ollaan yhä, hurraa! Ja jos olen vielä ensi viikon perjantaina mukana, niin olen jo päässyt monta päivää pidemmälle kuin vuosi sitten! :D Hehee, okei, okei, vakavasti puhuen, aion todella muuttaa tapojani, koska haluan voida paremmin. Tällä hetkellä annan herkästi periksi houkutuksille ruoan suhteen enkä ulkoile ja liiku riittävästi. Kaipaan sitä energistä ja aikaansaavaa itseäni, joka on hautautunut tänne jonnekin ylimääräisten kilojen ja itsesäälin alle. Olen huomannut ihan käytännössäkin, että mitä paremmin voin fyysisesti, sitä paremmin voin myös henkisesti ja päinvastoin. Tällä hetkellä fyysinen kuntoni vetelee lähes pohjalukemissa, joten myös henkisesti on rankempaa. Yhtään en kyllä vähättele henkisen hyvinvoinnin vaikutusta fyysiseenkään.

Jaoin aiemmin tällä viikolla Instagramissa Jutta Larmin facebook-sivulta kuvan, jossa oli taustalla myrskyävä meri ja erittäin osuva sitaatti:
"Se, että tiedät, mitä sinun pitää tehdä elämäsi parantamiseksi, vaatii viisautta. Se, että uskallat tehdä sen, vaatii rohkeutta." - Mel Robbins
Olen huomannut, että vaikka minulla on melko paljon tietoa esimerkiksi terveellisestä ruokavaliosta, liikunnan tärkeydestä ja unen merkityksestä, niiden laittaminen käytäntöön on yllättävän vaikeaa. Iltaisin on niin helppo jumittua katsomaan televisio-ohjelmia tai selaamaan facebookia ja yhtäkkiä huomata kellon karanneen jo yli puolen yön. Toisaalta, jos takana on rankka päivä, mikä olisikaan parempaa kuin palkita itsensä herkuilla. Keksin myös herkästi tekosyitä siihen, miksi en voi juuri tänään lähteä liikkumaan. En esimerkiksi mene mielelläni juuri nyt pyöräilemään, sillä kylmä ilma ottaa kurkkuun ja saatan tulla kipeäksi. Kuulostaako tutulta?

Herkuttelu ja telkkarin katsominen ovat ihan normaali osa elämää, jos niitä tapahtuu silloin tällöin tai kohtuudella, mutta jos näistä on muodostunut jokapäiväinen tapa tai ne menevät liiallisuuksiin, on niistä vaikeampi päästä eroon. Jos televisiota tuijottaa joka ilta yömyöhään ja herätys on aamuseitsemältä, elää jatkuvassa univajeessa. Ja tämähän on ollut minulle totisinta totta. Olen elänyt ajanjakson, jolloin katsoin suosikkisarjojani niin myöhään, kunnes en enää fyysisesti pystynyt pysyttelemään hereillä. Eihän se ollut millään tavalla tervettä, mutta se oli keino, jolla pakenin omaa pahaa oloani toiseen maailmaan. Ei siis ihme, että olen myös stressin ja harmituksen selättämiseen hakenut lohdutusta suosikkisarjojen katselusta.

Tilanne on siis se, että kaipaan muutosta moneen asiaan, mutta minulta on puuttunut se jokin, joka saisi minut liikkeelle. Moni sanoisi tässä tilanteessa, että minulta puuttuu motivaatiota ja että jos motivaatiota on riittävästi, niin kyllä silloin tapansa muuttaa. Mutta motivaatio ei yksinään riitä. Tarvitaan myös rohkeutta! Rohkeutta toteuttaa unelmiaan ja rohkeutta tehdä asioita, jotka ovat itselle hyväksi. Rohkeutta olla itselleen armollinen ja myös rohkeutta arvostaa itseään. Olen ollut erittäin huono varsinkin näissä kahdessa jälkimmäisessä asiassa, mutta myös kahdessa ensin mainitussa. Mutta nyt on aika olla rohkea ja opetella terveellisempiä elämäntapoja.



Ei riitä, että vain unelmoin ja haaveilen muutoksesta, vaan tarvitsen suunnitelman sen toteuttamiseen. Sanoin lähteväni liikkeelle muutamasta pienestä askeleesta ja siksi olen asettanut tämän ensimmäisen kahden viikon ajalle vain kaksi tavoitetta:
  1. Lisätä unen määrää ja laatua.
  2. Lisätä vedenjuontia.
Oletko sinä harkitsemassa elämäntapamuutosta? Mikä voisi olla sinun ensimmäinen askeleesi?
- Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Minulle sopivien lajien etsimistä

Tämän vuoden aikana en ole noudattanut mitään tiettyä ruokavaliota tai treenannut päämääräisesti kohti jotakin tavoitetta, mutta olen silti ...